Jeg kan ikke stemme, det kan du

Vi stemmer sammen

Vi stemmer sammen. Sådan lyder vores motto til vores valgkampagne til folketingsvalget den 1. november. Men vi ved desværre allerede, at vi ikke får alle med. Er du dansk statsborger, får du stemmeret, når du fylder 18. Men er ud flygtning eller indvandrer, er det lidt sværere. Og især i almene boliger står mange uden stemmeret. Ved folketingsvalget 2019 var der 75,7% stemmeberettigede i den almene sektor, mens tallet var 83% for resten af befolkningen.

Vi vil gerne stemme, men vi kan ikke

Sevin fra Bo Trivsel har lavet kvindenetværket Kvinder på Tværs. De mødes hver torsdag i Aktivitetshuset Hybenvej. Jeg har fået lov til at komme med til deres møde en torsdag aften, hvor tre af kvinderne vil være med i videoen ”Jeg kan ikke stemme, det kan du.”

Der er kaffe på kanden, og Sevin står klar til at modtage kvinderne. De har ikke den samme nationalitet, men de fleste har det til fælles, at de ikke kan stemme til folketingsvalget.

Sevin er selv kommet til Danmark som flygtning. Og efter en del år i Danmark, hjælper hun nu andre kvinder med at finde sig til rette i det danske samfund.

”Hvad stemmer du?”, spørger en af kvinderne.

Da jeg lidt tøvende svarer, ”det ved jeg ikke endnu”, spørger hun en gang mere.

Hun er tydeligvis interesseret. Nysgerrig. Men hun kan ikke stemme.

Layla er både fra et ikke vestligt land og bor i et alment boligområde. Et levende billede på statistikken. Hun lever sit liv i Danmark. Hun er interesseret i demokratiet og vil gerne stemme. Men hun kommer ikke ned at stemme. Og sådan er det desværre for mange ikke vestlige indvandrere. Og især i almene boligområder.

Kaffe og kage giver ikke statsborgerskab

To af de største udfordringer i almene boligområder og blandt ikke vestlige flygtninge og indvandrere er fællesskab og vane. Mange har ikke nogen at stemme sammen med. Og andre kommer aldrig ind i vanen, fordi forældrene ikke stemmer. Det er en udfordring. Men her kan vi faktisk hjælpe. Og med kaffe, kage og fællesskab kommer vi faktisk langt.

Udfordringen med stemmeret er noget andet. Dagbladet information beskriver det som et demokratisk B-hold. Mennesker, som er en del af det danske samfund, men ikke kan stemme. Deres børn ser ikke deres forældre stemme. Og de kommer ikke ind i vanen. Og hvis børnene, selvom de er født i Danmark, heller ikke har dansk statsborgerskab, starter vi en spiral i den forkerte retning.

Jeg kan ikke stemme, det kan du

Derfor deltager jeg en regnfuld oktoberaften i netværksaften hos kvindenetværket Kvinder på Tværs. Sevin har fundet tre kvinder, som vil bruge deres stemme for at få os andre til at stemme.

De minder os om, at det er en rettighed at stemme. Og et privilegie.

Layla stiller sig foran kameraet. Og Hilga og Dalal følger med. Selvom de ikke selv kan stemme, vil de gerne stille sig forrest for at få andre til at stemme. Os der har stemmeret.

De skal minde os om, at vi kan stemme. Og kan vi stemme, skal vi stemme. De har derfor en opfordring til alle os andre på videoen. Husk at stemme tirsdag den 1. november.

Se videoen her: https://youtu.be/vKtNvOKeHOc

Del indlægget:

Relaterede indlæg