Lån kan blive meget dyre, hvis man ikke passer på

Lån: Dyr, dyrere og dyreste

Mange gange i livet får man behov for at optage et lån. Nogle lån hænger uløseligt sammen med bestemte forhold i livet. Det kan være studielån, lån til at købe hus og det mest almindelige en kassekredit med en vis trækningsret.

Men så er der jo også de lån, som man optager, hvor man brændende ønsker sig noget, og der står ikke mere på kontoen. Her er der rigtigt mange farer for at komme til at betale rigtigt meget i omkostninger.

De dyreste lån er lån, der er meget nemme at optage, og hvor der ingen sikkerhed er for långiver. Kreditor vil her indregne ekstra omkostninger, så han kan få dækket tab ind på andre låntagere.

Det er ikke alene renten, der er afgørende for om lånet er dyrt eller ej. Omkostningerne er udover renteudgiften også gebyrer ved optagelsen, løbende gebyrer og alle andre omkostninger til fx forsikringer, tinglysning osv. Der er rigtig mange banker, der betinger långivning af, at der tegnes en ulykkesforsikring eller en pensionsordning. Hvis man er 20 år og ønsker sig en ny PCér, er det måske ikke lige det, man har brug for.

Du skal gå efter lån med lavest muligt ÅOP (årlig omkostningsprocent), dvs. en samlet beregning af udgiften ved lånet.

Den årlige omkostningsprocent skal oplyses ved optagelse af et lån. Du kan endvidere selv beregne det på de fleste bankers hjemmeside, ligesom flere hjemmesider giver oplysninger om billigste lån aktuelt, se fx www.mybanker.dk. Dvs. du kan sammenligne priser.

Der er eksempler på, at hurtiglån, sms- og kviklån kan koste op mod 1500 kr. for at låne 5000 kr. i et år. Der kan være tale om 1500% i årlig omkostningsprocent ( ÅOP). Det er bare alt, alt for dyrt. Du skal ned på 15- 20% i ÅOP.

Du kan evt. låne mod kaution, dvs. at der er en person, som garanterer for dit lån i banken. Men det betyder, at den, der garanterer, kan komme i store vanskeligheder, hvis du ikke betaler til tiden. Det fulde beløb, skal så betales af garanten/kautionisten. Et privat mindre familielån er reelt bedre for alle parter.

Når der skal ske tilbagebetaling, så husk at betale til tiden. Rykkergebyrer er reelt en form for dummebøder. Hvis du overhovedet kan, skal du få betalt til tiden.

Hvis du har problemer med betalingen, så kontakt kreditor straks og få udskudt betalingen eller lav en afdragsordning.

Gode råd fra Økonomirådgivningen i Bo Trivsel

  • Lad dig ikke friste til at købe for lånte penge
  • Prøv først din bank. Det er normalt billigst.
  • Pas på omkostninger udover selve renten
  • Check ÅOP på nettet
  • Afhold dig fra hurtiglån, sms - og kviklån
  • Pas på med kautioner
  • Betalt til tiden - undgå rykkergebyr
  • Kontakt kreditor, hvis du ikke kan betale

Skrevet af Trine Jepsen, nov. 2015.

Modtag vores nyhedsbrev
Hvorfor gå glip af noget?
bubble