Hvad rager SKAT mig?

Kig på din SKAT og spar penge

Rigtigt mange mennesker kigger aldrig på deres oplysninger på SKATs hjemmeside. Det er dumt, for der ligger rigtigt mange gode oplysninger om ens personlige skatteoplysninger og lidt aktiv kontrol kan betyde gode kontante penge i pungen.

Få skrevet renter på

Mange er i tvivl om, hvilken gæld man har og på hvilke betingelser. Det fremgår af ”Skatteoplysninger” på hjemme siden www.tastselv.skat.dk - log dig ind med dit nem-ID. Har du har lånt penge for at købe en bil, er det godt at kontrollere, om de renter, som man betaler, er registret. Hvis ikke, bør man straks rette oplysningerne, så man får de rette fradrag. Et stiftelsesgebyr på lånet er fx også fradragsberettiget.

På SKATs hjemmeside kan du også se om din ”Årsopgørelse” er korrekt. De fleste kigger efter i april hvert år, om man skal have penge tilbage i skat. Og det er jo en dejlig oplysning. Men hvis man lige kontrollerede SKATs tal kunne det være, at der var endnu flere penge.

Langt på arbejde

Rigtigt mange går glip af kørselsfradrag til og fra arbejde. Man har fradrag, hvis man i alt kører mere end 25 km pr. dag. Det er der mange som ikke registrere, fordi de tror, det er for besværligt. Det er faktisk ret nemt, da SKATs hjemmeside selv regner tingene ud, hvis man bare indtaster egen og arbejdsstedets adresser. Husk du skal både ud og hjem.

Banker og andre kreditorer indberetter betalte renter til SKAT. Hvis man begynder at betale af på gammel gæld er den første del af ens indbetalinger påløbne renter. Det giver skattefradrag og det skal man selv skrive på årsopgørelsen.

Fradrag for børn

Bidrag til børn, der bor ved en anden forældre, er også fradragsberettiget. Barnet bliver indkomstbeskattet, hvis bidraget er på mere end normalbidraget.

Hvis der er 2 børn, der har bopæl ved hver sin forælder, er der også mulighed for fradrag for bidrag. Det forudsætter dog en skriftlig aftale mellem parterne via statsamtet.

Hvis der er fælles forældremyndighed kan der også være tale om fradrag for den forælder, der ikke har bopælspligten.

Ret på forhånd

Udover ”Årsopgørelsen”, der er Skats beregning af sidste års skat, er det også vigtigt at forholde sig til ”Forskudsopgørelsen”, der ligger parat fra november måned. Det er SKATs forslag til, hvordan den enkeltes skat vil se ud det kommende år. Man kan kalde det et slags skattebudget.

Meget ofte er der fejl her, da SKAT laver udkastet på grundlag af forrige års opgørelse. For at være nogenlunde sikker på, at du løbende betaler den rigtige skat, bør du kontrollere oplysningerne og rette via nettet. Man kan jo kun indberette de forventede beløb, men man kan og bør også rette i løbet af året, hvis man fx får nye indtægtsforhold eller nye fradrag.

Hvis SKAT har forudsat flere fradrag end du faktisk har haft, får du en gæld til SKAT – og det er jo ubehageligt. Hvis SKAT har forudsat mindre fradrag vil du få pengene tilbage. Det er dejligt at få penge tilbage i foråret, men måske havde det været bedre, at skattetrækket ikke havde været forkert i løbet af året, så du havde haft flere penge til rådighed.

Få kontrolleret Årsopgørelsen i april, Forskudsopgørelsen i november og i øvrigt retter ved ændrede indtægter og fradrag, så har du styr på tingene. Det er ikke så svært, som det lyder.


 

Skrevet af Thine Jepsen, jurist og økonomivejleder Bo Trivsel

Modtag vores nyhedsbrev
Hvorfor gå glip af noget?
bubble