Hvad er dine rettigheder i forhold til kreditorer?

Hvad må bankerne ikke!

Ind imellem føler man, at ens bank på helt urimelig vis styrer ens økonomi – specielt hvis man ikke har så mange penge. Og så er det godt at vide, at banken ikke må modregne i sociale ydelser.

Dvs. at får du fx kontanthjælp, så SKAL banken på din anmodning ophøre med at trække afdrag på et banklån.

Det er ikke meningen at det offentlige skal give socialhjælp til en person, der trænger, og så kan bankerne snuppe penge til tilbagebetaling af lån mv. Det er ikke bankernes opgave at vurdere, hvad den enkelte har brug for at kunne leve i hverdagen.

Hvad må kreditorer ikke!

Mange kreditorer mener, at man skal afdrage på sin gæld, men hvad hjælper det at klippe håret af en skaldet?

Derfor må en kreditor ikke kræve en afdragsordning, hvis man som enlig ikke - efter betaling af husleje, el og varme, betaling af medicin og afdrag på lån til almindeligt indbo og lignende - har 6.290 kr. ( 2018) om måneden at leve for. Afdragsordninger på udgifter til det offentlige fx skat, boligindskudslån og studiegæld kan ligeledes fradrages i beregningen.

Dette kaldes ”rådighedsbeløb”, og reguleres årligt. Hvis man har en ægtefælle eller samlever tillægges beløbet 4.380 kr. for parret. Tillæg per barn ligger mellem 1.720 kr. til 3.160 kr. alt efter barnets alder.

Beløbet er fastsat af det offentlige - men gælder som udgangspunkt også for private kreditorer.

Hvad må SKAT ikke!

SKAT må heller ikke presse en borger til at betale af på gæld til det offentlige, hvis en person ikke har 6.290 kr. at råde over, som ovenfor beskrevet.

Dog må SKAT også løntilbageholde 400 kr. til særlige offentlige krav fx P-bøder, licens og DSB-bøder.

Hvad skal jeg gøre?

Du skal fortælle kreditorerne, hvad de ikke må. De ved det godt. 

Modtag vores nyhedsbrev
Hvorfor gå glip af noget?
bubble