Vi er så klar!
Lugten er ikke lutter rosenduft og der er lidt larm. Men smilene er store. Tre unge mennesker er kommet ud af ledighed og ind i en god uddannelse.
De to brødre Ahmad og Nouri Abdullah, på henholdsvis 23 og 22 år, og Freja Mouritzen på 21 år var for få måneder siden nogle af dem, der fyldte i de dårlige statistikker. De var ledige og vidste ikke rigtigt, hvad de skulle.
De to brødre er kurdere - flygtet fra Syrien. De gik begge på VUC for at blive bedre til dansk, men uden en plan. Freja var uddannet tjener, men hun brød sig ikke om faget og kunne ikke rigtig finde ud af, hvad hun så skulle.
Alle tre tog i mod et tilbud om at mødes en gang om ugen hos Bo Trivsel på Hybenvej i Horsens. Her skulle de lære at skrive en ansøgning, træne i et motionscenter, lave sund mad og besøge virksomheder. Det hele rettet mod, at de efter 10 uger skulle i uddannelse eller arbejde.
Besøg fra slagteriet
Efter nogle uger kom Henrik Rafn fra DAT-Schaub på besøg. Han er uddannet tarmrenser og tager sig af nye elever. DAT-Schaub er et selvstændigt firma, som kun står for bearbejdningen af tarmene på de store slagterier – og altså også på Danish Crown i Horsens.
Nouri er fuld af smil, når han fortæller: ”Vi havde hørt, at kurset kunne hjælpe os med at få et arbejde. Så vi var klar. Da Henrik kom og fortalte, hvad det vil sige at være tarmrenser, så blev vi hurtigt interesseret”.
Kort og godt
”Det tager halvandet år, så er man udlært. Og man er ret sikker på arbejde efterfølgende,” forklarer Henrik Refn, mens vi går rundt i produktionen.
”Som en af de få steder kan man faktisk kommer her, selvom man ikke er så boglig stærk. Man skal bare kunne tale og skrive lidt dansk. Resten kommer med tiden og ved hjælp af arbejdet, ” siger han med et smil.
Et gammelt håndværk
Det er en stor arbejdsplads de unge er kommet til. Cirka 150 mænd og kvinder arbejder med tarmrensning på slagteriet. ”Det, at vi er så mange, sikrer ordnede arbejdsforhold, og at der altid er mulighed for arbejde, når man er uddannet. Det er i øvrigt et gammelt stolt håndværk, som vi rigtigt gerne vil lære videre til de unge,” siger Henrik Rafn.
Ahmad, Nouri og Freja ser ud til at være kommet godt i gang med at lære. De smiler alle fra øre til øre, mens de fylder deres plads ud på arbejdsbåndet. Der er også overskud til lidt pjat med sidemanden, mens der bliver arbejdet.
Farvel til usikkerhed og goddag til uddannelse, fast arbejde og en oplevelse af succes.
FAKTA
”Ung i job” er et projekt under Bo Trivsel i samarbejde med Unge-enheden, Horsens Kommune.
Bo Trivsel er en boligsocial indsats i Horsens, hvor man bl.a. fokuserer på job, uddannelse og sundhed for de unge.
Foråret 2018 gennemførte det første hold på seks unge. De tre af dem har fået elevplads som tarmrensere, to er kommet i gang med EGU (erhvervsgrunduddannelsen) og en er droppet ud.
Næste hold kører i efteråret 2018.
Kontakt lars@botrivsel.dk, hvis du vil med.